Comunitats energètiques, la clau per a un futur sostenible

La transició cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient s’ha convertit en una qüestió d’emergència. De fet, l’últim informe climàtic de l’IPCC (Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic) adverteix que és urgent actuar per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, si volem un futur habitable.

Com ja deus saber, la lluita contra el canvi climàtic és conjunta i implica a tothom. Una de les solucions més innovadores i efectives que s’estan plantejant arreu del món per aconseguir-ho són les Comunitats Energètiques.

Avui aprofitem aquest espai per explicar-te què són exactament aquestes comunitats, quins avantatges presenten i per què són una bona eina d’eficiència energètica.

Tots els detalls aquí sota!

Què són les comunitats energètiques?

D’una manera molt simplificada, una Comunitat Energètica és un conjunt de persones, empreses o institucions que decideixen unir les seves forces per produir, distribuir i consumir energia d'una manera més eficient, sostenible i justa, amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la seva dependència de fonts d'energia fòssil i de les companyies elèctriques.

Les Comunitats Energètiques utilitzen fonts d’energia renovables per generar electricitat, com ara panells solars, turbines eòliques, hidràuliques, bateries d’emmagatzematge o biomassa, i aquesta energia és compartida entre els membres de la comunitat.

Aquesta unió implica que la xarxa energètica es converteix en una xarxa local, que és gestionada i controlada per la mateixa comunitat. Per tant, empodera els participants, ja que són els propis membres els que prenen les decisions sobre l'ús de l'energia.

Definició jurídica de Comunitats Energètiques al Reial Decret-llei 23/2020

“Entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i efectivament controlades per socis o membres que estan situats en les proximitats dels projectes d'energies renovables que siguin propietat d'aquestes entitats jurídiques i que aquestes hagin desenvolupat, els socis o els membres de les quals siguin persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis i la finalitat primordial dels quals sigui proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus socis o membres o a les zones locals on operen, en lloc de guanys financers.”

El funcionament actiu d’una Comunitat Energètica implica moltíssimes activitats, però segons l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua aquestes són les més rellevants:

  • Generació d'energia que procedeixi de fonts renovables
  • Proporcionar serveis d'eficiència energètica (incloent-hi, per exemple, renovacions d'edificis)
  • Subministrament, consum, agregació, emmagatzematge d'energia i distribució
  • Prestació de serveis de recàrrega de vehicles elèctrics o d'altres serveis energètics

Un altre element important d'aquestes comunitats és la seva capacitat per a fomentar la consciència sobre l'ús de l'energia. A través de programes d'estalvi d'energia, les comunitats poden educar els seus membres sobre la importància de l'eficiència energètica i fomentar la reducció del consum d'energia. Això no només ajuda a reduir el cost de l'energia, sinó també  a promoure la sostenibilitat ambiental.

A més, són un instrument per lluitar contra la pobresa energètica, ja que poden suposar una mesura d’estalvi econòmic important per a moltes famílies, especialment a les més vulnerables. La factura de llum es redueix notablement perquè són una forma d’autoconsum col·lectiu on els participants es beneficien de l’energia que ells mateixos produeixen.

T’agradaria ser partícip d’un projecte que promou les Comunitats Energètiques i la transició energètica sostenible? Fes clic aquí i informa’t sobre l’adquisició dels títols participatius de Watteco.

Quins avantatges presenten les Comunitats Energètiques?

Tot i que són un concepte relativament nou, aquesta manera d’organitzar-se energèticament està generant un gran interès a nivell mundial, ja que s’ha convertit en una eina clau per a la transició cap a un model energètic més sostenible. I és que són innumerables els avantatges que presenten les Comunitats Energètiques. Aquí et deixem els més destacats.

  • Foment de l’autoconsum i independència energètica. S'evita la dependència sobre les companyies elèctriques convencionals i s'augmenta la competitivitat en la indústria.
  • Preservació i respecte al medi ambient. Es duu a terme una disminució de l'energia consumida, un augment d'energia renovable distribuïda i una reducció dels combustibles fòssils utilitzats. Això desemboca en la disminució de les emissions de gasos contaminants que provoquen el canvi climàtic.
  • Empoderament ciutadà. Amb el seu model d’organització, promouen la participació ciutadana en el desenvolupament d’un model energètic sostenible i democràtic, ja que els seus membres tenen un paper actiu en la gestió i la presa de decisions.
  • Estalvi econòmic. En generar i consumir energia de fonts renovables, es redueixen els costos energètics.
  • Impuls de l’economia local. Aquest sistema ofereix la possibilitat de generar ingressos a través de la comercialització de l'energia, romanent el benefici en l'àmbit de la comunitat.
  • Accés democratitzat. Ofereixen als ciutadans un accés just i simplificat a recursos d'energia neta i renovable, podent fins i tot beneficiar-se d'inversions en ells.

Si estàs interessat/da en l’empoderament de la població en la transició energètica, no deixis de veure aquesta entrevista a Enric Casulleras, Doctor en Economia i Empresa a la Universitat de Vic 👇👇

Com es posa en marxa una Comunitat Energètica?

Com ja us hem explicat, les Comunitats Energètiques són una fórmula perquè les persones protagonitzin el canvi cap a un model energètic sostenible. Els seus membres solen ser ciutadans, empreses, cooperatives, ajuntaments o altres organitzacions de la comunitat local. Aquestes persones s’agrupen i conformen una comunitat per promoure conjuntament l'ús d'energies renovables i reduir la seva empremta ecològica.

Tot i aquesta fórmula ideal, la creació d'una comunitat energètica local no es fa d'un dia per a un altre. És molt important dur a terme una sèrie de fases per a implementar-la i que tots els usuaris es beneficiïn de l'energia.

Per començar, les comunitats energètiques neixen amb la creació d’una entitat jurídica (cooperativa, associació, societat limitada, comunitat de béns, etc.), que és autònoma i s’organitza de manera participativa, democràtica i sense ànim de lucre. Els membres que formen part s’impliquen directament en la planificació i la posada en marxa de mesures per la implantació d’un sistema d’energies renovables en la producció, el consum i la distribució de l’energia generada, així com en accions enfocades a l’eficiència energètica i sostenibilitat.

La redacció del projecte i l’estudi detallat de la Comunitat Energètica requereixen un professional o empresa qualificada en aquesta tasca. Segons l’activitat de la comunitat, la quantitat de membres i els mitjans tecnològics que s’utilitzin, poden sorgir altres necessitats diferents que requereixen experts i de perfils professionals.

Un cop definida la comunitat tècnica, econòmica i jurídica, s’ha de fer la petició de permisos i llicències a l’empresa distribuïdora i a les administracions locals i regionals. I, després, els membres de la comunitat podran contractar la instal·lació necessària per poder dur a terme la producció d’energia sostenible.

Finalitzada la instal·lació, la Comunitat Energètica pot començar a generar energia i a compartir-la entre els seus membres.

Casos d’èxit a Europa

Les Comunitats Energètiques van començar a desenvolupar-se a Europa fa més d’una dècada. Aquesta forma de cooperació en la generació d’energia neta s’ha anat expandint i ha anat acumulant diferents casos d’èxit al territori europeu, que val la pena conèixer.


Coopérnico (Portugal):

Coopérnico és una cooperativa d’energia renovable fundada a Lisboa. La seva missió és generar energia solar per a la comunitat local. Aquesta iniciativa va néixer l’any 2016, quan Nuno Brito va agrupar a 16 persones amb una inquietud comuna: la democràcia participativa. El primer projecte que van dur a terme va ser invertir en un petit hort solar. Avui dia, ja són més de 1800 membres que han invertit al voltant de dos milions d’euros a 21 horts solars, amb una potència de 1,9 MWp.

D’una altra banda, Coopérnico lloga les teulades d’institucions socials per a projectes d’energia solar, per tal de generar ingressos extres. A més, també està activa al sector de la comercialització, ja que ven energia als seus membres a un preu just i garanteix que la producció elèctrica sigui superior al consum dels seus membres.


Windpark Krammer (Països Baixos):

Windpark Krammer, en funcionament des del 2019, és un altre projecte que aprofita les fonts d’energia renovables per produir energia neta. En aquest cas, el vent. Aquest parc eòlic està ubicat als Països Baixos, a les províncies de Zelanda i Brabante. Es tracta d’un projecte conjunt de dues cooperatives, Zeeuwind i Deltawind, que han unit forces i han aconseguit crear un dels majors parcs eòlics cooperatius d’Europa.

El Windpark Krammer compta amb més de 5.000 membres, un total de 34 turbines eòliques, cadascuna amb una capacitat de generació de 3,3 MW, la qual cosa dona una capacitat total instal·lada de 112,2 MW. L'energia generada pel parc eòlic s'utilitza per a proveir a unes 100.000 llars i s'estima que redueix les emissions de CO₂ en aproximadament 200.000 tones per any.

Windpark Krammer Comunitat Energètica

La Comunitat Energètica de Watteco

Si aprofundim en les Comunitats Energètiques, hi ha moltes variants i maneres de classificar-les. En el cas de Watteco, som una comunitat especial perquè agrupem característiques de diferents tipus de comunitats energètiques.

D'una banda, som una Comunitat Energètica Virtual. Tots els nostres membres comparteixen els beneficis de la producció i el consum d'energia renovable a través de l'aplicació i la plataforma virtual de Watteco, sense la necessitat d'estar físicament connectats o situats en un mateix territori prop dels panells solars.

T'acompanyem a fer les teves primeres passes en l'app de Watteco en aquest vídeo! Dona-li al play! 👇👇

D'altra banda, Watteco també és una Comunitat Energètica de Finançament, ja que els nostres membres estan units amb l'objectiu de finançar un projecte d'energia renovable. Per tant, no tots els nostres membres produeixen o consumeixen energia renovable. Alguns d'ells són promotors que impulsen econòmicament la instal·lació de plaques solars dels nostres projectes amb inversions a través de l'aplicació o la compra de títols participatius. Aquestes inversions guanyen una rendibilitat en funció de l'energia generada en els projectes on s'ha invertit.

Com a retorn de la inversió, els inversors compten amb un “moneder energètic virtual”, amb el qual poden comprar productes de proximitat i sostenibles pagant amb els diners acumulats. D'aquesta manera també ajudem a impulsar al comerç local i responsable de pobles i ciutats!

A més, Watteco també és una Comunitat Ciutadana d'Energia perquè posa el focus en la participació activa dels ciutadans en la transició energètica, donant-los un paper important en la planificació, el finançament i la gestió dels projectes d'energia renovable. De fet, va més enllà. I és que un dels eixos de la cooperativa és fomentar la creació d'una xarxa de producció i consum a nivell local i reduir així la dependència energètica de la xarxa elèctrica tradicional. Per tant, també és una Comunitat Energètica Local.

Si vols formar part d’un projecte d’energies renovables i ajudar a fer realitat diferents projectes sostenibles, no dubtis a fer la teva aportació a través de l’app de Watteco (Android / iOS).

Com es pot finançar una Comunitat Energètica?

Una de les condicions que s’han de complir per crear una Comunitat Energètica és aconseguir finançament. Hi ha diferents maneres de fer-ho, com ara fons propis, crèdits bancaris, subvencions governamentals...

Informar-se abans de decidir quina és la font de finançament és vital pel bon desenvolupament dels passos posteriors. És per això que volem explicar-te quins són els avantatges i els desavantatges de cadascuna de les opcions per finançar una Comunitat Energètica. Primer de tot, et presentem la taula de finançament que hem elaborat des de Watteco amb els pros i els contres de cadascuna de les fonts de finançament.

Finançament comunitats energètiques

Després de donar un cop d’ull a la taula hauràs pogut veure que són múltiples les opcions que tenim per tirar endavant una Comunitat Energètica:

  • Inversió pròpia: és necessari comptar amb la quantitat de diners que suposa el cost d’una instal·lació fotovoltaica. En aquest cas, l’agilitat és molt alta perquè la persona disposa del capital necessari i no suposa cap cost extra, però no té cap component d’innovació ni tampoc social.
  • Subvenció pública: igual que la inversió pròpia, no suposa cap cost extra perquè l’administració proporciona els diners, després de fer la sol·licitud i que sigui acceptada. Tot i així, aquest tràmit no és gens àgil, pel fet que les subvencions triguen molt a tramitar-se. Tampoc té cap component innovador, però sí que sol comptar amb algun impacte social, ja que aquesta energia pot anar destinada a projectes concrets com ara el subministrament d’electricitat del comerç d’algun barri.
  • Banca tradicional: té un cost molt elevat, pels interessos que s’han de pagar al banc que et presta els diners. Tot i el cost, no és gaire àgil i s’han de fer diferents tràmits i sol·licituds durant el procés. Tampoc és una via de finançament innovadora ni social, ja que la banca és una empresa privada que vetlla pel seu propi enriquiment.
  • Banca ètica: és la millor opció dintre dels bancs, ja que només es dedica a finançar projectes amb fins socials. Presenta un cost extra, els interessos, que solen ser més baixos que els de la banca tradicional. És més àgil que altres vies com les subvencions públiques, però té una sèrie de tràmits burocràtics durant el procés que alenteixen bastant que arribi el finançament.
  • Contractes ES (Energy Service): finançament on pagues en funció del que estalvies. En aquest cas, la rapidesa en què s’aconsegueixen els diners és alta, ja que es tracta d’un model de finançament que ofereix la pròpia empresa instal·ladora. Podríem dir que aquesta modalitat és més innovadora que la banca tradicional, però no té cap impacte social perquè és un pacte que s’acaba fent entre un client amb l’empresa instal·ladora.
  • Crowdfunding: aquesta opció de finançament també té un cost, ja que les plataformes de crowdfunding solen cobrar una comissió per als projectes que s'hi publiquen. A més, els projectes de crowdfunding també poden tenir altres costos associats, com ara les despeses per a la producció de les recompenses que s'ofereixen als inversors, els costos de publicitat i màrqueting per promocionar el projecte, les despeses legals per a la preparació dels documents necessaris per a la recaptació de fons, entre altres. No és gaire àgil perquè aconseguir el finançament comporta uns tràmits. A més, normalment les campanyes solen durar dos o tres mesos. Tot i així, el planning del model de finançament és molt innovador, ja que va néixer a finals del segle XX. Finalment, té un component social en tant que és un model participatiu, obert a tothom que vulgui contribuir a un projecte determinat.
  • Watteco: som una cooperativa que segueix un model de crowdfunding, però el cost és menys elevat i el procés de finançament és molt més àgil, innovador i social, ja que tots els beneficis que s’extreuen després de la instal·lació reverteixen al municipi o al grup de persones que han participat en el projecte.
Vols saber més de Watteco i el seu model de finançament? Fes clic aquí i resol tots els teus dubtes sobre la cooperativa energètica del futur!


Esperem que aquest article t'hagi ajudat a comprendre millor aquest nou model d'organització energètica. Si vols posar en marxa una comunitat, no dubtis a
contactar amb nosaltres a través del formulari i el nostre equip d'experts et posarà al dia de tot el procés.

El projecte Watteco està promogut per el Departament d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya i finançat per el Ministerio de Trabajo y Economia Social del Govern d’Espanya.

Lectura recomanada

Posa't al dia sobre la
transició energètica

Subscriu-te a la newsletter de Watteco per conèixer noves oportunitats de inversió i mantenir-te al dia sobre les tendencies del sector.

Moltes gràcies! Ja estàs subscrit a Watteco.
Oops! Alguna cosa ha anat malament... Prova-ho més tard!